Duurzaam tuinieren doe je zo

Bij veel mensen begint het te kriebelen en te jeuken wanneer de zon steeds meer en langer gaat schijnen: ze willen in de tuin werken! Niet zomaar in de tuin werken, maar duurzaam tuinieren. Wat is duurzaam tuinieren? Hoe doe je dat? Waar moet je aan denken? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit!

Korte introductie

Voor we volledig in de wondere wereld van duurzaam tuinieren duiken, leggen we eerst een aantal begrippen uit. Zowel biologisch, biodynamisch, als ecologisch vallen onder de noemer van duurzaam tuinieren. Om door de bomen het bos te blijven zien, leggen we deze even kort uit.

Bij biologisch tuinieren gebruik je geen chemische meststoffen en dito bestrijdingsmiddelen. Biodynamisch gaat nog een stukje verder hierin: hier komt kosmische kunde bij kijken. Ecologisch is nog ‘strenger’, daar kies je alleen voor organische en volledig natuurlijke meststoffen.

De bodem

Dit is de essentie van je tuin. De bodem is het belangrijkste aandachtspunt voor wie wil starten met duurzaam tuinieren. Compost is hierbij echt ‘key’, het geeft de ondergrond een enorme vruchtbare boost. Hoe beter je bodem, des te minder zal je voor problemen staan.

Insecten

Naast de bodem ook ontzettend belangrijk. We kunnen namelijk niet zonder deze kleine organismen. Hoe groter de diversiteit van insecten in je tuin, hoe beter dit is voor bestuiving en de bescherming van je gewassen. Insecten zitten graag in een bloemrijke tuin, met veel gevarieerde soorten. 

Hoe begin je eraan?

De voorbereiding is heel erg belangrijk. Leer je tuin kennen en de omgeving rond je tuin. Denk aan de hoeveelheid ruimte die je hebt, de lichtinval en kijk natuurlijk waar je je eigen creativiteit kwijt kan.

Zoals eerder vermeld, is de bodem het belangrijkste om rekening mee te houden. Je kan allerhande fantastisch leuke ideeën hebben om duurzaam te tuinieren, maar je bodem moet er wel bij passen. De samenstelling van je bodem kan verschillend zijn van iemand die een paar huizen verder woont, niet elke plant groeit makkelijk in dezelfde bodem. Controleer dus de samenstelling en de pH-waarde van de bodem.

Zoek plantjes uit! Nu je weet met welke bodem je moet werken, wat de lichtinval is en de voedingswaarde en pH-waardes kent, kan je aan de slag. Kies wat mooi en passend is, vergeet ook zeker niet een expert te raadplegen in het tuincentrum.

Als laatste mag goed gereedschap zeker niet ontbreken. Zonder goed gereedschap, zal je de gekozen planten niet ideaal in de bodem kunnen planten. Afhankelijk van jouw plan en creativiteit, heb je goede handschoenen, snoeischaar, schep... nodig.

Samengevat: kies voor welke vorm van duurzaam tuinieren je gaat. Denk na over welke elementen je zeker in je tuin wil hebben, maar hou zeker rekening met de bodem. Zorg dat je goed voorbereid begint en werk met goed gereedschap.