Hoe kan je je tuin sfeervol verlichten?

Wil je ook na zonsondergang nog kunnen genieten van je tuin? Met de juiste verlichting kan je het ook in het donker gezellig maken. Er zijn veel opties, maar met de juiste keuzes zet je jouw tuin in de spotlights.

Wat wil je precies verlichten?

Er is tuinverlichting voor iedereen, in alle soorten, vormen, geuren en kleuren. Maar de beleving en het gevoel komt pas echt tot zijn recht als je het juiste model kiest voor de juiste toepassing.

Het terras

Wanneer je tot laat ‘s avonds buiten bent, zit je heel vaak op het terras. Hier kan je kiezen tussen verschillende soorten verlichting. Je kan opteren voor één of meerdere tafellampen, op stroom of batterijen. Die plaats je centraal. Om wat meer sfeer te creëren, zijn lichtsnoeren een leuke en makkelijke manier. Het effect van kleine of grotere lampen, is natuurlijk verschillend.

 

Een tip: het kan handig zijn om af te stappen van één grote spot op je terras en te kiezen voor verlichting in de omgeving van het terras. Het voordeel is dat je minder last hebt van insecten.

De oprit, voortuin of tuinpad

De verlichting en de lampen die je hier kiest moeten in de eerste plaats functioneel zijn. Je oprit of het pad in kwestie moet in de eerste plaats voldoende verlicht zijn. Hiervoor zijn grondspots of verlichtingspaaltjes laag bij de grond het meest geschikt. Afhankelijk van de kleur van het licht, verkrijg je natuurlijk een ander gevoel.

Tuin, planten en speciale elementen

Het is altijd leuk om een aantal accenten te leggen op eyecatchers, mooie planten of andere elementen zoals een fontein, een boom of een beeld. Draaibare spots in een speciale kleur geven je tuin een verrassende uitstraling. Mensen die een (zwem)vijver of een zwembad hebben, verlichten deze best om de veiligheid te garanderen.

Waar moet je nog op letten?

Kies je voor lampen met een bewegingssensor, schemersensor of met een schakelaar? Verlichting in de voortuin of oprit kunnen gerust met een bewegingssensor. Op die manier springen ze aan wanneer je thuiskomt en gaan daarna weer uit. Lampen met een schemersensor gaan aan wanneer het donker wordt. Je kan ze instellen hoe lang ze branden en wanneer ze uitgaan. Verlichting op en rond het terras voorzie je best van een schakelaar.

 

Met deze tips hoef je enkel nog je buitenlampen te kiezen en in te richten naar jouw persoonlijke voorkeur! Zo kan je op elk moment genieten van je tuin!